Lezing 'De wondere wereld van dementie' over de inzichten van dr. Anneke van der Plaats. Door Erica van de Veerdonk - BreinCollectief.
0 Reviews | Review toevoegen

Wanneer mensen de werking van het demente brein begrijpen, kunnen zij zelf praktische oplossingen bedenken om mensen met dementie een gevoel van welbevinden te geven.

Vraag vrijblijvend een offerte aan
Op verlanglijst
 

| Meer

Waarom en voor wie

De lezing ‘De wondere wereld van dementie’ over de inzichten van dr. Anneke van der Plaats vanuit de moderne hersenkunde is relevant voor iedereen die privé of via haar/zijn werk in aanraking komt met mensen met dementie.

Wanneer mensen de werking van het demente brein begrijpen, kunnen zij zelf praktische oplossingen bedenken om mensen met dementie een gevoel van welbevinden te geven. Vaak wordt de zorg niet meer als een enorme last ervaren en kan men dan de persoon met dementie veel langer thuis verzorgen. Een belangrijk inzicht is dat mensen met dementie volledig afhankelijk worden van hun omgeving. Na de lezing (of workshop) gaat het publiek naar huis met een aantal praktische handvatten voor de dagelijkse praktijk van wonen, zorg en welzijn.

De lezing is verhelderend en interactief

Met enthousiaste instemming van Anneke van der Plaats geeft Erica van de Veerdonk haar lezing over 'de acht inzichten' van De Wondere Wereld van Dementie. Zeer gewaardeerd door mantelzorgers, verzorgenden, artsen en bestuurders.

Met de acht inzichten krijgen de luisteraars zicht op de belevingswereld van de mensen met dementie. Naast een kijk op de oorzaken van de dementie geeft ze veel praktische handvatten om de omgeving gunstiger te maken. Dit is belangrijk omdat bij een gunstige omgeving mensen minder angstig zijn, zich veel prettiger voelen en daardoor minder ‘probleemgedrag’ vertonen. De omgeving bestaat uit de fysieke omgeving, de wijze waarop wij met mensen omgaan, de manier waarop de zorg wordt georganiseerd en een zinvolle dagbesteding.

De ervaring leert, door de talrijke lezingen in het land, dat het een benadering is die goed begrepen wordt door mantelzorgers en zorgmedewerkers. Tijdens de lezing is er veel herkenning, opluchting en enthousiasme. ‘Eindelijk’ voelt men begrip voor wat er in het brein van mensen met dementie omgaat. Veel mantelzorgers en zorgmedewerkers gaan daarna aan de slag met wat ze gehoord hebben.

Programma

Duidelijk wordt hoe het gedrag van demente mensen geheel afhankelijk wordt van de omgeving. Het is dan ook zaak om een gunstige omgeving voor hen te scheppen. Daarnaast wordt ingegaan op wat dit betekent voor omgevingszorg: inrichting huis of kamer, bejegening, empathie, activiteiten, gunstige prikkels voor de hersenwerking van de persoon met dementie en omgaan met de onmacht van de mantelzorger of zorgverlener. 

Over Erica van de Veerdonk

Zij is en A en B Verpleegkundige en Sociaal Gerontoloog, met meer dan 25 jaar leidinggevende ervaring (o.a. directie) in de ouderenzorg. Zij is heel goed op de hoogte van de problematiek omtrent dementie. Heeft het Brein-Omgeving Advies van dr. Anneke van der Plaats geïmplementeerd. En weet dus wat hierbij nodig is.
Dr. Anneke van der Plaats heeft haar inzichten vertaald naar de zogenaamde Brein-Omgeving Methodiek™ (BOM™). Deze wordt al geruime tijd succesvol in vele zorginstellingen toegepast. Erica is lid van het BreinCollectief dat door dr. Anneke van der Plaats is opgericht en docent bij de diverse BOM™ opleidingen en cursussen die voor verpleeghuizen en mantelzorgers zijn ontwikkeld.

Anneke heeft het plan opgepakt om van de Brein-Omgeving Methodiek™ een erkende interventie te maken. Erica helpt Anneke hierbij. En beiden hebben de wens om nader toegepast wetenschappelijk onderzoek te (laten) doen op de effecten en het gebruik van de BOM™. 

Op dit moment (november 2016) is Erica bezig met de afronding van haar proefschrift ‘de meerwaarde robotica in de zorg’. Daarnaast is zij met twee andere Gerontologen een boek aan het schrijven met daarin adviezen hoe de 70-jarige zich kan voorbereiden op de leeftijd van 85 jaar. ‘Oud worden in eigen beheer’ is de titel van het boek in wording. Het boek is van belang tegen de achtergrond van een zich terugtrekkende overheid en de cultuurverandering die daarmee gepaard gaat. 

Praktische informatie

De lezing kan een onderdeel zijn van een Alzheimer café, congres, symposium, workshop, e.d. De tijdsduur wordt in overleg bepaald. U kunt ook aangeven wat eventuele wensen m.b.t. aandachtspunten zijn.

Sorteren op:

Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst  goedgekeurd moet worden door de beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is, verschijnt hij op deze pagina.

Geen reviews gevonden.

Laatst bekeken producten