Lezing 'De wondere wereld van dementie' over de inzichten van dr. Anneke van der Plaats. Door BreinCollectief.
Reviews | Review toevoegen

Wanneer mensen de werking van het demente brein begrijpen, kunnen zij zelf praktische oplossingen bedenken om mensen met dementie een gevoel van welbevinden te geven.

Vraag vrijblijvend een offerte aan
Op verlanglijst
 

| Meer

Waarom en voor wie

De lezing ‘De wondere wereld van dementie’ door het BreinCollectief van dr. Anneke van der Plaats over haar inzichten vanuit de moderne hersenkunde is relevant voor iedereen die privé of via haar/zijn werk in aanraking komt met mensen met dementie.

Wanneer mensen de werking van het demente brein begrijpen, kunnen zij zelf praktische oplossingen bedenken om mensen met dementie een gevoel van welbevinden te geven. Vaak wordt de zorg niet meer als een enorme last ervaren en kan men dan de persoon met dementie veel langer thuis verzorgen. Een belangrijk inzicht is dat mensen met dementie volledig afhankelijk worden van hun omgeving. Na de lezing (of workshop) gaat het publiek naar huis met een aantal praktische handvatten voor de dagelijkse praktijk van wonen, zorg en welzijn.
Inhoud

De lezing is zeer verhelderend en interactief.

Dr. Anneke van der Plaats is als verpleeghuisarts, wetenschapper, docent en adviseur een voorloper in het begeleiden van mensen met dementie. Zij geeft een geheel nieuwe kijk op de werking van beschadigde hersenen bij ouderen. Haar boeken De wondere wereld van dementie en Het demente brein. Omgaan met probleemgedrag zijn populair. Velen ervaren de inzichten die zij deelt als een ware ‘eye-opener’.  

Anneke van der Plaats bestudeert het ontstaan van gedrag bij hersenpatiënten vanuit de moderne hersenkunde. De vorm van omgevingszorg die door haar op basis van de ‘moderne’ hersenkunde ontwikkeld is, vermindert onbegrepen (probleem)gedrag en biedt houvast voor mantelzorgers en zorgverleners. Dit, in combinatie met een geschikte woonomgeving, zorgt ervoor dat een persoon met dementie beter gaat functioneren en tot meer in staat blijkt dan wij dachten!  

Op eenvoudige wijze maakt dr. Anneke van der Plaats duidelijk hoe de hersenen werken. Het gaat dan zowel om “gezonde” hersenen als de hersenen bij mensen met dementie. Op basis daarvan leert men gedrag van mensen met geheugenproblemen te begrijpen. Zij deelt op een hele toegankelijke, praktische en humorvolle wijze haar inzichten vanuit de moderne hersenkunde over hoe het brein werkt.

Zij maakt invoelbaar waarom mensen met dementie volledig afhankelijk worden van hun leefomgeving en hoe zij die omgeving ervaren. U gaat begrijpen wat u zelf kunt doen om een gunstige woon-leefomgeving te creëren die dementievriendelijk is. Zij legt uit wat dit betekent voor omgevingszorg: inrichting huis of kamer, bejegening, empathie, activiteiten, gunstige prikkels voor de hersenwerking en omgaan met de onmacht van de mantelzorger of zorgverlener. U gaat naar huis met een aantal praktische handvatten voor de dagelijkse praktijk van wonen, zorg en welzijn.

Programma

Duidelijk wordt hoe het gedrag van demente mensen geheel afhankelijk wordt van de omgeving. Het is dan ook zaak om een gunstige omgeving voor hen te scheppen. Daarnaast wordt ingegaan op wat dit betekent voor omgevingszorg: inrichting huis of kamer, bejegening, empathie, activiteiten, gunstige prikkels voor de hersenwerking van de persoon met dementie en omgaan met de onmacht van de mantelzorger of zorgverlener. 

Praktische informatie

De lezing kan een onderdeel zijn van een Alzheimer café, congres, symposium, workshop, e.d. De tijdsduur wordt in overleg bepaald. U kunt ook aangeven wat eventuele wensen m.b.t. aandachtspunten zijn.

Wilt u informatie over de opleidingsmogelijkheden van BreinCollectief? De brochure kunt hier downloaden:

   Download Brochure opleidingen BreinCollectief   

Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst moet worden goedgekeurd door een beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is zal hij verschijnen op deze pagina.

Geen reviews gevonden.

Meer reviews