Into D'mentia Cabine - Groepstraining voor professionals
0 Reviews | Review toevoegen

Ervaar hoe ‘t voelt om met dementie te leven. Ervaringstraining met dementie-simulator in een cabine die het inlevingsvermogen en de relatie versterkt.

Vraag vrijblijvend een offerte aan
Op verlanglijst
 

| Meer

Ervaar hoe het voelt om met dementie te leven

Ervaringstraining met een dementie-simulator die het inlevingsvermogen versterkt. Ervaar hoe het voelt om met dementie te leven. Groepstraining voor mantelzorgers en professionals. Beter inlevingsvermogen en sterkere relatie met mensen met dementie. Geschikt voor mantelzorgers en professionals. Helpt om beter af te stemmen en aan te sluiten bij de persoon met dementie. 
 
Deze simulatie en training is voor organisaties en instellingen in Nederland en België wiens zorgprofessionals in het werk te maken krijgen met demente mensen. Mantelzorgers van cliënten kunnen ook deelnemen.

Het zorgen voor mensen met dementie is een bijzondere taak. Er wordt een beroep gedaan op uw empathisch vermogen en uw flexibiliteit. Het is vaak lastig om te doorgronden wat er alle­ maal gebeurt met iemand die dementie krijgt. Het beter begrijpen van de ziekte helpt de relatie tussen u, als verzorgende, en uw cliënt te verbeteren en verdiepen. Hierdoor kunt u niet alleen betere zorg leveren, maar wordt deze voor u ook minder belastend.

Into D’mentia biedt u meer inzicht in de leefwereld van mensen met dementie. Niet alleen door uit te leggen en te laten zien, maar juist ook door te laten beleven. Met een bezoek aan Into D’mentia ervaart u de wereld door de ogen van een persoon met dementie. In de simulatie­ training heeft u ervaringen die passen bij het ziektebeeld van dementie. Zo krijgt u meer begrip voor de gevolgen van de ziekte.

Het doel is de inzichten en competenties die nodig zijn in relationeel afstemmen verder te ontwikkelen. Relationeel afstemmen bevordert deskundigheid en is essentieel voor een goede relatie met de cliënt of bewoner. Daarvoor is inlevingsvermogen in de belevingswereld van de persoon met dementie nodig.

Inhoud

Er zijn twee gekoppelde leerdoelen:
  1. In de individuele simulatie krijgt de cursist inzicht in de belevingswereld van iemand met dementie: welke gedachten, gevoelens en gedrag brengt dementie met zich mee? Het 'adaptatie – coping model' van Rose Marie Dröes (1991) sluit nauw aan bij deze beleving. Als iemand dementie krijgt en na verloop van tijd in een verpleeghuis moet worden opgenomen, kan dat ernstige stress veroorzaken. Hij of zij moet zich leren aanpassen aan deze nieuwe situatie. Deze aanpassing aan en coping met de gevolgen van dementie zijn volgens Dröes processen waarin de dementerende zelf actief is en waarbij de omgeving steun en begeleiding kan bieden.
     
  2. In de hierop volgende groepstraining gaat het expliciet over het leren afstemmen en aansluiten bij de persoon met dementie, vanuit het inlevingsvermogen en het inzicht in de beleving van dementie die tijdens de simulatie is opgedaan. Dit wordt vanuit de presentietheorie onderbouwd. De presentiebenadering gaat over het simpelweg er zijn voor de ander, zodat een vertrouwensrelatie wordt opgebouwd, de ander zich gezien en gehoord voelt en zich volwaardig mens voelt. Alleen al doordat er iemand is die je ziet als volwaardig mens, kan er beweging in de goede richting ontstaan. In de presentiebenadering wordt die beweging niet afgedwongen, de ander hoeft niet te veranderen. Door de ander onvoorwaardelijk te accepteren, ontstaat er ruimte aan wat zich niet laat maken of afdwingen.

Programma

De training is opgezet in twee onderdelen: een individueel deel en een bijbehorende groepstraining, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het individuele deel bestaat uit het doorlopen van de dementie simulatie. Dit deel duurt 1 uur: 5 minuten instructie, 25 minuten simulatie, 30 minuten nagesprek. De simulatie vindt plaats in een simulatieruimte. In deze ruimte wordt de cursist als hoofdpersoon in een verhaal meegenomen en geconfronteerd met de verschillende kenmerken van dementie, zowel cognitief en psychosociaal. 
Tijdens het nagesprek krijgt de cursist de gelegenheid om te reflecteren op de ervaringen met de kenmerken van dementie en de koppeling met de beroepspraktijk. Dit individuele nagesprek is de opmaat naar de groepstraining.
 
De groepstraining voor maximaal 16 cursisten vindt op een later tijdstip plaats. Deze training geeft de cursist handvatten om de ervaring uit de simulator samen te vertalen naar kennis en inzichten die gebruikt kunnen worden in het dagelijks werk. We gaan ook in op theorie die ten grondslag ligt aan de zogenaamde presentietheorie en de coping- en adaptatiestrategie. De duur van de groepstraining is 3.5 uur

Praktische informatie

Zorginstellingen kunnen Into D’mentia gedurende één of meer dagen huren.
De kosten zijn, in verband met de transportkosten, afhankelijk van de locatie waar de simulatiecabine wordt geplaatst. De richtprijs per cursist is € 230,- inclusief BTW.

Als zorgprofessional kunt u het beste contact opnemen met uw leidinggevende en/of opleidingscoördinator. U kunt individueel ook aan een training meedoen. De locatie is in Tilburg. Zie hiervoor de informatie over de individuele training.

De training is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (5 punten). 

De benodigde tijdsbesteding (in totaal vijf uur) is beperkt omdat de training op locatie wordt gegeven. Ook de stimulatiecabine plaatsen we op het terrein van de locatie. Het individuele deel (de simulatie en nagesprek) wordt volgens een rooster dat van te voren bekend is georganiseerd. Elk half uur komt er een nieuwe cursist.

Na afloop van de groepstraining ontvangt u van ons een zogenaamd ‘Borgingspakket’. Met dit pakket kunnen medewerkers met regelmaat stil te laten staan bij hun gedrag naar de persoon met dementie en hun ervaringen en gedrag bespreekbaar te maken. De simulatie-ervaring blijft een fundament waarop mensen altijd kunnen teruggrijpen.

Specifieke voorwaarden

Groepen bestaan uit maximaal 16 deelnemers. De cabine wordt minimaal 1 dag op de locatie bij de organisatie of instelling geplaats. De hiervoor benodigde ruimte is minimaal 10 x 3,5 meter met een verharde ondergrond die bereikbaar is voor een vrachtwagen met dieplader (bijvoorbeeld een parkeerterrein). De simulator heeft 2 maal 220V of 380V stroom nodig om de computers en de airco te laten draaien. Wij bezitten zelf een verlengkabel van 100 meter.

Voor de nagesprekken en de groepstraining moet de organisatie of instelling zelf een ruimte beschikbaar stellen.

 

Sorteren op:

Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst  goedgekeurd moet worden door de beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is, verschijnt hij op deze pagina.

Geen reviews gevonden.

Laatst bekeken producten