Cursus 'Dierbare herinneringen' en 'Mediatieve Therapie' bij depressie
Cursus 'Dierbare herinneringen' en 'Mediatieve Therapie' bij depressie
0 Reviews | Review toevoegen

Psychologen trainen zich om, bij mensen die depressief zijn, de therapie Dierbare Herinneringen toe te passen. Centraal staat het gestructureerd ophalen van specifieke positieve herinneringen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan
Op verlanglijst
 

| Meer

Waarom en voor wie

Zoals bekend komt depressie veelvuldig voor. Van de volwassen Nederlandse bevolking tot 65 jaar heeft 18,7% ooit in het leven met een depressieve stoornis te kampen gehad. Bij mensen die in een verpleeghuis wonen heeft ongeveer één derde last van depressieve klachten. Alle reden om hier actief aandacht aan te besteden!!

We behandelen twee therapievormen: Dierbare herinneringen en Mediatieve therapie. Deze therapieën zijn toegepast als onderdeel van het zorgprogramma Doen bij Depressie dat actief depressieve klachten bij ouderen opspoort en behandelt. Dit programma bleek in een effectstudie depressieve klachten bij verpleeghuisbewoners significant te verminderen (Leontjevas, Gerritsen, e.a. 2013). 

Inhoud

Dierbare Herinneringen is laagdrempelig, kortdurend en speciaal ontwikkeld voor ouderen. Het is een volledig andere manier van werken dan de meeste psychologen nu toepassen in de begeleiding van ouderen met depressieve klachten. Door de cliënt te trainen in het ophalen van specifieke positieve herinneringen uit verschillende levensfasen, worden als het ware gaten geschoten in het negatief gekleurde, veralgemeniseerde levensverhaal van iemand met depressieve klachten. Het gebruik van Dierbare Herinneringen vraagt specifieke vaardigheden van de psycholoog. Hieraan wordt in de cursus uitgebreid aandacht besteed.

Met Mediatieve therapie worden de depressieve klachten van de cliënt behandeld via het zorgteam. Door het gedrag van de cliënt en de betekenis ervan samen te analyseren, geeft de psycholoog het zorgteam handvatten voor de omgang met de depressieve cliënt en leert het team het gedrag van de cliënt in het juiste kader te plaatsen en kanaliseren.

Programma

Het programma bestaat uit twee dagdelen, van 10.00 uur tot 14.30 uur.

Dagdeel 1
Theorie: depressie bij ouderen, voorkomen, opsporen, diagnostiek en behandeling. 
Dierbare Herinneringen Therapie (DHT): achtergrond en werkingsmechanisme.
Praktijk: kennismaking protocol DHT, oefenen.

Dag deel 2
Terugkoppeling DHT: Korte herhaling belangrijkste punten, bespreking succesfactoren en knelpunten.
Theorie: Mediatieve Therapie, achtergrond en werkingsmechanisme.
Praktijk: Kennismaking protocol Mediatieve Therapie, oefenen functionele analyse.

Praktische informatie

De training wordt aan het Radboudumc gegeven door twee docenten en is inclusief lunch. Tevens ontvangen cursisten het Handboek Doen bij Depressie. Groepsgrootte: maximaal 14 personen.

De training wordt ook in-company georganiseerd. De kosten zijn dan € 2.490,-.

Voor een samengesteld maatwerkpakket kunt u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.

Sorteren op:

Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst  goedgekeurd moet worden door de beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is, verschijnt hij op deze pagina.

Geen reviews gevonden.

Laatst bekeken producten