Informatie - Boek - Cursus

Op deze pagina vindt u allereerst wat informatie over het positieve effect van Aromazorg en Aromatherapie op het welbevinden van mensen met dementie: hoe kunt u hen er mee ondersteunen? Vervolgens vindt u onderaan de pagina ons mooie aanbod aan opleidingen, cursussen en boeken waarmee u uw expertise op het gebied van Aromazorg kunt verdiepen. Laat u inspireren!

Over het positieve effect van Aromazorg & Aromatherapie

Geuren

Goed gekozen geuren doen iets met een mens. Ze stellen gerust, stimuleren de eetlust of helpen een gezonde slaap te bevorderen. Wanneer een dement mens zich goed genoeg voelt om de ongerustheid (gedeeltelijk) van zich af te schudden, bevordert dat in belangrijke mate het gevoel van welbevinden. Veel mensen slapen beter met hun favoriete geur in de slaapkamer. Geuren kunnen bijdragen aan rust bij onrust. Ook kunnen geuren helpen bij de communicatie: ze kunnen mooie herinneringen en prachtige verhalen oproepen.


Aromazorg en het lichaam

Aromazorg kan de lichamelijke gezondheid van demente mensen ondersteunen. De afzonderlijke inhoudsstoffen van de gebruikte grondstoffen zijn daarbij bepalend. Deze visie  wordt veelal ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.
Veel essentiële oliën zijn antibacterieel en antiseptisch. Deze eigenschappen maken ze geschikt voor gebruik bij bijvoorbeeld griep, longontsteking, huidinfecties en vaatontstekingen.
Een aantal  essentiële oliën heeft huidverzorgende en huidherstellende eigenschappen. Dat maakt deze oliën geschikt om in te zetten bij wondjes, (bestralings)brandwonden, decubitus, droge huid, eczeem en huidschimmels.

Aromazorg en de psyche

Ook op de psyche heeft het werken met essentiële oliën een diepgaande invloed. Dat komt enerzijds door de bestanddelen van de afzonderlijke essentiële oliën en anderzijds door de directe inwerking van geuren op het limbisch systeem. Bij sommige psychische problemen kan aromazorg een belangrijke ondersteuning zijn. Bijvoorbeeld bij onrust, verdriet, onzekerheid, schrik en angst, stress, nervositeit, slapeloosheid en ‘spoken onder het bed’. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden. 

Aromazorg en de ziel

Aan diverse essentiële oliën worden diverse spirituele kenmerken worden Aan diverse essentiële oliën worden spirituele kenmerken toegeschreven. Juist vanwege de inwerking van geuren op het onbewuste, op het limbisch systeem in de hersenen en de daar vlakbij opgeslagen herinneringen. We zien vaak dat de ervaringen die door de jaren heen verzameld zijn, met essentiële oliën weer kunnen worden herbeleefd. 

Baat het niet?

‘Het is maar een geurtje, het kan geen kwaad.’ Het is het grootste misverstand over werken met aromazorg. Er zijn essentiële oliën die bij onjuist gebruik neveneffecten hebben. Ook kan een olie onbedoeld de werking van een geneesmiddel versterken.
Daarnaast zijn er demente mensen die sterk op geuren reageren. Veel ouderen ruiken minder goed of kunnen de eerst zo ontspannende geur door cognitieve beperkingen niet meer goed plaatsen. Met onrust  tot gevolg.
Werken met aromazorg  en aromatherapie is géén vervanging van medische hulp of verpleegkundige zorg. Vraag dus vooraf advies aan een deskundige. 


 


Bezig met laden...