Anneke van der Plaats - Praktische workshop Beleefplekken - Ontwikkelen en realiseren volgens de Brein-Omgeving Methodiek™
0 Reviews | Review toevoegen

U leert het belang van beleefplekken voor het brein van mensen met dementie te begrijpen en weet welke eisen er gesteld worden aan een voor hen geschikte beleefplek.

Standaard levertijd

Zie data

€ 250,00
Prijs per persoon

 

Velden met een * zijn verplichte velden
Aantal: 
Bestellen
Op verlanglijst
 

| Meer

   Download Brochure opleidingen BreinCollectief   

Intramuraal & Extramuraal

Beleefplekken zijn erg belangrijk voor mensen met dementie. Doordat hun brein steeds minder goed functioneert vinden zij steeds minder herkenning in de omgeving. De onzekerheid en spanning neemt daardoor toe. Dit leidt vaak tot niet begrepen (probleem)gedag. Wanneer we de werking van de hersenen van mensen met dementie begrijpen, dan kunnen we ook bedenken hoe wij de omgeving voor hen optimaal vorm kunnen geven.

“Een gunstige omgeving voor mensen met dementie is meer dan het bij elkaar zetten van oude meubelen en af en toe wat muziek en beelden aanbieden.”

Beleefplekken vervullen een algemeen menselijk verlangen om veilig en prettig te vertoeven op een plek die van alle tijden is, zonder zorgen en met een diep gevoel van herkenning. Met bijpassende verlichting, geuren, kleuren, geluiden en interactie met anderen voegen deze plekken kwaliteit toe aan het leven van mensen met dementie.

Dr. Anneke van der Plaats heeft hiervoor op basis van haar onderzoek een methodiek ontwikkeld. Deze vormt het denkkader van waaruit wij de omgeving opnieuw vormgeven. Wij noemen dit Omgevingszorg volgens de Brein-Omgeving Methodiek™. Onder de omgeving verstaan wij hier (1) de fysieke omgeving, (2) de werk-leefprocessen en (3) de dag-tijdbesteding en de bijbehorende bejegening/interactie. De Beleefplekken zijn een onderdeel van de fysieke omgeving. 

Voor wie

Voor verzorgers en begeleiders van mensen met dementie, medewerkers welzijn, activiteitenbegeleiders en mantelzorgers. Deelnemers aan deze cursus hebben tenminste een jaar ervaring met mensen met dementie. 

Globale inhoud

Tijdens de workshop komen de volgende leerinhouden aan de orde:

  • Hoe werken de hersenen van iemand met dementie;
  • Hersenkundige en andere eisen die aan een Beleefplek gesteld moeten worden;
  • Bekijken en beoordelen van verschillende soorten Beleefplekken;
  • Hoe pak je het aan in de praktijk;
  • Maken van een moodboard en plan voor de eigen werksituatie.

Resultaat

U begrijpt het belang van beleefplekken voor het brein van mensen met dementie en weet welke eisen er gesteld worden aan een voor hen geschikte beleefplek.
U heeft onder leiding van de docenten een moodboard gemaakt waarmee u verder kunt werken in uw eigen werksituatie.

Duur van de workshop

De workshop duurt één dag van 9.30 tot 16.30 uur inclusief lunch. Er wordt een certificaat uitgereikt.     

Workshopdata

De eerst volgende workshopdatum is: 23 september 2020.

Accreditatie

Voor de workshop wordt accreditatie aangevraagd bij V&V en Registerplein.

Kosten

€ 250,00 incl. 21% btw. Inclusief catering.

In-company

De workshop kan ook op de eigen locatie verzorgd worden om het werken met Beleefplekken op een goede en snelle manier in gang te zetten.

Max. 16 deelnemers per groep. Vraag via de link vrijblijvend een offerte aan.

  vraag vrijblijvend een offerte aan  

Locatie

Domus Locus in Wolfheze. Op loopafstand van het NS Station.

Door het BreinCollectief

De docenten zijn lid van het BreinCollectief dat opgericht is door dr. Anneke van der Plaats. Zij is als verpleeghuisarts, wetenschapper, docent en adviseur altijd al een voorloper geweest. Zij heeft in 1983, geheel op eigen kracht, de eerste dagopvang voor ouderen in Nederland opgezet. Het concept is vervolgens overgenomen door het ministerie en is al vele jaren ingebed als voorziening in de zorgverlening. De eerste geheugentrainingen werden door haar, samen met de gerontopsycholoog Ad Nouws, ontworpen en opgezet.

“Vanaf 1970 ben ik werkzaam in de ouderenzorg. Eerst als verpleeghuisarts en daarna als sociaal geriater. De langdurige zorg voor chronisch zieke en hulpbehoevende ouderen heeft mijn grote interesse. De laatste jaren heb ik mij in de beleving van hersenpatiënten verdiept door het bestuderen van de neurowetenschappen. Er ging een wereld voor mij open. Veel van wat wij voor waar aannamen blijkt volledig anders te liggen. Over dit onderwerp heb ik mijn proefschrift geschreven. Uiteindelijk gaat het erom, de leefwereld van de groep ouderen met dementie aan te passen zodat ze zich prettiger voelen. Met leuke dingen natuurlijk! Vaak is de oplossing veel dichterbij dan we dachten. Als je de werking van de hersenen begrijpt, dan kan je bedenken wat ‘gunstig’ is, voor mensen met dementie. Daar hoef je geen neurowetenschappen voor te zijn, iedereen kan dat leren. Deze kennis wil ik graag verspreiden. Mijn werk is nu ook mijn hobby geworden."

De docenten

  • Peter Peltzer (zoon van dr. Anneke van der Plaats)
  • Ilja Kuijpers
Wilt u meer informatie over de overige opleidingsmogelijkheden van BreinCollectief? De brochure kunt hier downloaden:

   Download Brochure opleidingen BreinCollectief   

Sorteren op:

Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst  goedgekeurd moet worden door de beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is, verschijnt hij op deze pagina.

Geen reviews gevonden.

Laatst bekeken producten