Werken met levensverhalen en levensboeken Werken met levensverhalen en levensboeken
Werken met levensverhalen en levensboeken Werken met levensverhalen en levensboeken
Werken met levensverhalen en levensboeken
0 Reviews | Review toevoegen
Een theoretisch onderbouwd boek dat helder maakt hoe je in de praktijk levensverhalen en -boeken realiseert en hoe je ermee werkt. Met concrete handreikingen en herkenbare praktijkvoorbeelden.

Standaard levertijd

2-5 werkdagen

€ 45,95
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

| Meer

Voor wie

Een onmisbaar hulpmiddel voor alle zorgverleners en stafmedewerkers in de jeugdzorg, de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, de GGZ en de ouderenzorg.

Uitgebreide beschrijving

Levensverhalen en levensboeken worden steeds belangrijker in de zorg. Dat blijkt uit de forse stapel boeken die de afgelopen jaren over dit onderwerp zijn verschenen. Maar daaraan ontbrak nog een theoretisch onderbouwd boek dat helder maakt hoe je in de praktijk levensverhalen en ¿boeken realiseert en hoe je ermee werkt. In deze lacune voorziet Werken met levensverhalen en levensboeken.

Een levensverhaal vertelt de persoonlijke levensgeschiedenis van iemand; het levensboek is daar de tastbare neerslag van. Een levensverhaal maakt het de hoofdpersoon makkelijker om zijn verleden op een rijtje te zetten en te verwerken. Daarnaast versterkt het zijn zelfbeeld en identiteit, en verstevigt het de relatie met de familie en het sociale netwerk. Voor de zorgbegeleiders betekenen levensverhalen een beter contact met de hoofdpersoon; zorg en ondersteuning kunnen dan beter op de cliënt afgestemd worden.

Over de auteurs

Fiet van Beek (1959) is afdelingsdirecteur van WESP Jeugdzorg. Zij werkte op verschillende posities in de jeugdzorg: als uitvoerend maatschappelijk werker, pleegouder, journalist en onderzoeker. Zij werkte mee aan de ontwikkeling van trainingen voor uitvoerders in de zorg, onder meer over het communiceren met kinderen, herstelrecht en het werken met een levensboek. Als vrijwilliger is zij actief in het pastoraat voor uit huis geplaatste jongeren met een lichte verstandelijke handicap. Fiet van Beek schreef tal van boeken, onderzoeksrapportages en publicaties. WESP houdt zich bezig met vraaggericht werken en sociaal marktonderzoek, onderzoekt het perspectief van cliënten en ontwikkelt middelen en methodieken die vraaggericht werken ondersteunen en bevorderen. Dr. Martin Schuurman (1949) werkte als onderzoeker en leidinggevende op diverse plaatsen in de zorg. Begin 2001 startte hij zijn eigen bureau voor onderzoek en advies, Kalliope Consult te Nieuwegein. Vanuit dit bureau voert hij onderzoeksprojecten uit, geeft op basis daarvan beleidsadviezen, ondersteunt organisaties in het ontwikkelen van eigen kennisbeleid, begeleidt en/of coacht onderzoekers, geeft lezingen en schrijft boeken, essays en columns. Het bureau is vooral werkzaam in de zorg aan mensen met een (verstandelijke) beperking. Daarnaast heeft het projecten uitgevoerd in de GGZ en jeugdzorg. Martin Schuurman is in het bijzonder deskundig in en betrokken bij thema’s als het leven in de (lokale) samenleving, implementatie van vraaggerichte zorg, cliëntenraadpleging, kwaliteit van zorg, ondersteuning aan mensen met ernstige meervoudige beperkingen en het gebruik van levensverhalen in de zorg.

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.

ISBN
9789031351701
Auteur
F. van Beek, M. Schuurman
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum