Lezing 'De wondere wereld van dementie' over de inzichten van dr. Anneke van der Plaats. Door Peter Peltzer.
0 Reviews | Review toevoegen

Wanneer mensen de werking van het dementerende brein begrijpen, kunnen zij zelf praktische oplossingen bedenken om mensen met dementie een gevoel van eigenwaarde en welbevinden te geven.

Vraag vrijblijvend een offerte aan
Op verlanglijst
 

| Meer

Snapt ú hoe het zit met dat aangedane brein?

Gebaseerd op de theorieën van Dr. Anneke van der Plaats.
Mensen met dementie hebben een hersenbeschadiging opgelopen en reageren daarna anders dan voorheen. Logisch nadenken en verwoorden is er niet meer bij. Ook prikkels uit de omgeving hebben een ander effect. Wij verwachten daarentegen nog steeds hetzelfde gedrag. Als de patiënt of bewoner, ineens ‘lelijk doet’, begrijpen we er niets van. Maar eigenlijk geeft de persoon met dit ‘onbegrepen gedrag’ het signaal af dat wíj het niet goed begrijpen. In leren omdenken zit de oplossing.

Meer kennis over de hersenkunde is het startpunt.

Om te begrijpen wat er verandert in het gedrag van iemand met dementie wil ik u uitleggen hoe dat komt. Als ‘Casemanager dementie’ en ‘Brein-Omgeving adviseur’ leg ik in “Jip- en- Janneke -taal “, dus zonder moeilijke medische termen- uit welke functies in het brein weg kunnen vallen en hoe de patiënt de wereld dan ervaart. Mensen met aangedane hersenen kunnen volledig afhankelijk worden van hun naasten en hun leefomgeving. Wat vraagt dat van u?
In mijn verhaal zitten alledaagse, verhelderende praktijkvoorbeelden en videomateriaal. Ondanks het serieuze onderwerp breng ik het verhaal met een zekere luchtigheid en met de nodige dosis humor, gewoon omdat dit mijn manier van doen is. Ik hou van interactie en daarom is er genoeg ruimte voor uw persoonlijke vragen.

Van draaglast naar draagkracht.

Na deze bijeenkomst heeft u enig inzicht in de werking van het brein en begrijpt u meer over de prikkelverwerking bij de bewoner of patiënt en de problemen die dat kan opleveren, zoals angstige reacties. Maar u begrijpt ook hoe u die problemen kunt voorkomen of oplossen. Dat betekent onder andere dat gezorgd moet worden voor een omgeving met prikkels die door de aangedane hersenen worden gewaardeerd en de patiënt of bewoner een gevoel van geborgenheid geven.

Zeer verhelderende en interactieve lezing/ workshop.

Voor wie? Het is relevant voor iedereen, ook zonder medische vooropleiding. Zeker voor degene die privé of via werk in aanraking komt met mensen met dementie.

Ervaringen van deelnemers.

 • Interessant om naar te luisteren, voorbeelden d.m.v. plaatjes, video`s, verhalen uit de praktijk.
 • Je krijgt zelf zin om creatief te werk gaan.
 • Meer bewustwording en bewust zijn van handelen en handelingen.
 • Goede praktijkvoorbeelden zowel in beeld als verhaal.
 • Makkelijk te begrijpen en andere inzichten.
 • Wees bewust van de vele of te weinig prikkels.
 • Heel praktisch toegepast.
 • Herkenning vanuit praktijk benaderd en enthousiast.
 • Weer bewust van dingen geworden.
 • Een van de leukste cursussen, had ik veel eerder moeten weten.
 • Een dikke 10…… Bedankt…….
 • Leuke workshop, begrijpelijk en heel herkenbaar.
 • Ik vind dat deze kennis naar veel meer huizen vergebracht moet worden, dus als je werkt met mensen met dementie ga naar deze cursus! Het verrijkt je werk en – belangrijker nog- je bewoners!
 • Het is echt een hele leuke workshop, fantastisch!!!!!!
 • Interessant en leerzaam, goed om bewust te worden.

Praktische informatie:

•    Aantal deelnemers: minimaal 10 en maximaal in overleg.
•    Duur: ongeveer 3 uur incl. pauze

Over Peter Peltzer

Ik kwam al op zeer jonge leeftijd in aanraking met mensen met dementie doordat mijn moeder (Anneke van de Plaats) werkzaam was als verpleeghuisarts. Door haar werd ik, toen ik ouder was, betrokken bij het verbeteren van de woon-leefsituatie van mensen met dementie. Ik startte de eerste Dementiewinkel in Nederland en begon met het maken van beleefplekken in de lange saaie gangen van verpleeg- en verzorgingshuizen.

Ik heb ervaren dat op elk moment van het dementieproces meer mogelijk is dan je denkt. Inmiddels heb ik meer dan 20 jaar ervaring in het aanpassen van de fysieke omgeving aan het brein van mensen met dementie door  het ontwikkelen en realiseren van beleefplekken. Ik ben adviseur van het kernteam van het BreinCollectief en verhuur een ruimte voor workshops en trainingen.

Mijn visie is: “Ook na de diagnose dementie is er nog een tijd van leven!”

Brein Omgeving Coach, Docent Beleefplekken volgens de Brein Omgeving Methodiek™, Brandweerman, Casemanager dementie.
 

Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst  goedgekeurd moet worden door de beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is, verschijnt hij op deze pagina.

Geen reviews gevonden.

Laatst bekeken producten