Het 4 fasen dementie spel - workshop
Het 4 fasen dementie spel - workshop
0 Reviews | Review toevoegen
Geeft inzicht in de verschillende fasen van dementie en leert spelers zichzelf en omgeving aan te passen aan veranderende behoeftes. Voor iedereen die te maken heeft met mensen met dementie.

Standaard levertijd

Op afspraak in company

ÔéČ┬á400,00
Prijs per workshop vanaf
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

| Meer

Waarom en voor wie

Het spel is geschikt voor iedereen die te maken heeft met mensen met dementie; familieleden, mantelzorgers, vrijwilligers, zorgteams, activiteitenbegeleiders en welzijnswerkers.

Door de interactie en samenwerking die ontstaat tijdens het spelen is het spel een zeer geschikt hulpmiddel om de samenwerking tussen mantelzorgers, vrijwilligers en zorgteams te versterken. Dankzij de frisse vormgeving, de uitnodigende thema’s en de speelse uitstraling is het spel ook als heel goed in te zetten als teambuildingsactiviteit.

Dementie, met name de ziekte van Alzheimer, begint vaak sluipend met vergeetachtigheid en kleine symptomen die niet zo opvallen. Met het verstrijken van de tijd veranderen de symptomen en worden deze steeds erger. Afhankelijk van welke vorm van dementie iemand heeft, kan dit langer of korter duren. Soms gaat de achteruitgang heel langzaam en geleidelijk, bij andere vormen zoals bv. vasculaire dementie gaat het heel snel en met grote stappen. Hoe de dementerende zichzelf en de wereld om zich heen beleeft kunnen we indelen in vier fasen van ik-beleving. De overgang van de ene fase naar de andere is niet altijd even scherp en duidelijk. Er zijn mensen met dementie die door de dag heen dan eens in de ene en later weer in een andere fase zitten.

Goed observeren is de boodschap!

In de verschillende fasen van ik-beleving hebben mensen met dementie behoefte aan verschillende manieren van benadering en begeleiding. Daarom is het zo belangrijk om goed te weten in welke fase van ik-beleving de dementerende zich bevindt, en hoe we daar het beste mee om kunnen gaan.
                                                  
Door het spelen van het spel en het doornemen van de bijbehorende lesmodule leren de deelnemers de verschillende fasen van dementie kennen en herkennen. Vervolgens gaan zij al puzzelend binnen 11 thema’s, die alle aspecten van het dagelijks leven bevatten, zelf ontdekken hoe zij zichzelf en de omgeving per fase zo gunstig mogelijk af kunnen stemmen op de veranderende behoeften van de dementerende. Tot slot is er de afsprakenronde waarin concrete afspraken gemaakt kunnen worden over hoe men deze nieuwe informatie meteen toe kan gaan passen in de praktijk. 

Inhoud

  • De spelhandleiding
  • 2 themakaften
  • 59 speelkaarten op A5 formaat (herkennen van de 4 fasen van dementie, contact maken, omgang en begeleiding, stemming en emoties, netwerk en sociale contacten, gewoonten en rituelen, dagritme, woonomgeving, activiteiten, bewegen, eten en drinken, lichamelijke verzorging)
  • 12 bijbehorende themakaarten op A5 formaat 
  • 1x de reader '4 fasen van dementie' met daarin naast alle beschrijvingen en uitleg ook de fasen van dementie-observatielijst en werkbladen voor het maken van concrete afspraken. 

Programma

Het spel duurt ongeveer 2,5 uur en kan het best gespeeld worden in een groep van maximaal 12 a 15 personen. Er zijn genoeg themakaarten om het spel meerdere keren te spelen.

Opzet en doel van het spel:

In een groep van 12 a 15 personen verdiepen de spelers zich in de 4 fasen van ik-beleving van de mens met dementie.

Allereerst komt het begrijpen en herkennen van de verschillende fasen, hierbij dient de lesmodule '4 fasen van dementie' als leidraad. Om de fasen goed te herkennen is observeren erg belangrijk. In de lesmodule zit een handige observatielijst die hiervoor gebruikt kan worden.

Na het herkennen en observeren gaan de deelnemers spelenderwijs aan de slag en ontdekken zij hoe ze zichzelf en de omgeving zo gunstig mogelijk kunnen afstemmen op de behoefte van de dementerende per fase.
Het spel nodigt uit tot interactie en gezamenlijke reflectie op de praktijk en wordt afgesloten met het maken van afspraken over het toepassen van de opgedane kennis. 

De thema's van het spel:

Herkennen van de fasen, contact maken, omgang en begeleiding, stemming en emoties, netwerk en sociale contacten, gewoonten en rituelen, dagritme, woonomgeving, activiteiten, bewegen, eten en drinken, lichamelijke verzorging.

Praktische informatie

Het 4 fasen dementiespel is te koop als compleet spel inclusief 1 reader. Wilt u voor uw organisatie meer spellen of readers? Ook dat is mogelijk.
 
U kunt er ook voor kiezen het spel alleen te spelen, zonder het zelf aan te schaffen.
Een van onze ervaren trainers komt dan uw spel begeleiden. 

Prijs

  • Aanschaf spel en workshop + 1 syllabus : € 690,00 inclusief 21% btw plus voorrijkosten;
  • Alleen workshop + 1 syllabus: € 400,00 inclusief 21% btw plus voorrijkosten. 

De syllabi kunnen voor € 6,00 exclusief verzendkosten bij bijbesteld worden.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor de meerkosten die afhankelijk zijn van de locatie (reisafstand van de trainer) en het aantal deelnemers dat een syllabus moet ontvangen.

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.