Help Alle ouderen naar buiten!
0 Reviews | Review toevoegen

Help Alle ouderen naar buiten! Met hét natuuractiviteiten-doeboek voor ouderen. Boordevol tips en ideeën voor makkelijke buiten- (en binnen) activiteiten.

Standaard levertijd

3 - 5 werkdagen

€ 24,95
Prijs per stuk

 

Aantal: 
Bestellen
Op verlanglijst
 

| Meer

Tips voor zorgprofessionals, familieleden en vrienden

Ouderen stimuleren om naar buiten te gaan en te genieten van de natuur, dat is het doel van het nieuwe natuuractiviteiten-doeboek ‘Alle ouderen naar buiten!’. Met talrijke tips en ideeën voor makkelijke buiten- (en binnen) activiteiten inspireert dit boek zorgprofessionals, mantelzorgers en familieleden om ouderen (met dementie) de natuur te laten beleven. En kunnen ouderen echt niet meer naar buiten, dan halen we de natuur toch gewoon naar binnen.  

  bestellen  

Ouderen komen te weinig buiten

Maar liefst 1 op de 4 ouderen komt niet meer buiten, en de helft slechts één keer per week. Met het boek ‘Alle ouderen naar Buiten! De natuur als groen medicijn’, willen de auteurs Jasper de Ruiter en Marieke Dijksman, samen met IVN Natuureducatie daar verandering in aanbrengen. ‘We zien dat verzorgers, mantelzorgers, vrijwilligers, maar ook familie van ouderen in zorginstellingen, ideeën nodig hebben om met ouderen naar buiten te gaan. Met dit boek willen we de drempel om naar buiten te gaan verlagen. Het kan namelijk zo eenvoudig zijn.’

De Natuur als groen medicijn

Kipknuffelen, moestuinieren, buiten gymnastieken, bloemen plukken, naast dat ouderen aangeven dat zij graag in de natuur zijn, kan de natuur op allerlei vlakken prikkelen en heeft de natuur tal van positieve effecten. Zo zijn er veel lichamelijke voordelen; alleen al het kijken en zijn in de natuur zorgt voor een verlaagde hartslag en werkt stressverminderend, wat resulteert in minder stressgerelateerde ziekten. Het contact met de natuur zorgt daarnaast ook voor minder pijnervaring, minder eetproblemen, minder slaapproblemen en een verbeterde toiletgang.

Wanneer wordt gekeken naar beweging komt naar voren dat slechts 14% van de bewoners van verzorgingstehuizen voldoende beweegt volgens de beweegnorm en rond de 75% van de bewoners zo weinig beweegt dat zij in de categorie inactief vallen. De natuur nodigt uit tot actief zijn en biedt een fysieke stimulans. Hierdoor verbetert de motoriek, het fysiek functioneren en neemt de kans op chronische ziekten af. Al met al is de (ervaren) gezondheid, het welzijn en de algehele quality of life beter bij ouderen die kunnen kijken naar, en (actief) kunnen zijn in het groen beter. 

Behalve lichamelijke voordelen heeft de natuur ook mentale voordelen voor ouderen. Het zijn in de natuur zorgt dat mensen zich fijner voelen en beter gehumeurd zijn. Het zelfbeeld en de tevredenheid met het leven stijgt. Ook hangt het zijn in de natuur samen met minder depressie, wat een veelvoorkomende klacht is bij ouderen.

Een andere veelvoorkomende klacht bij ouderen is eenzaamheid. De natuur biedt aan ouderen laagdrempelige mogelijkheden tot sociale interactie. Op individueel niveau betekent dat er een buffer voor stressvolle situaties (zoals het overlijden van een geliefde) wordt gevormd en ouderen minder gevoelens van eenzaamheid hebben.

Al deze mentale voordelen kunnen een extra impuls krijgen wanneer ouderen werken in de natuur, bijvoorbeeld door te tuinieren. Ook heeft tuinieren nog een paar extra voordelen. Zo geeft het een cognitieve stimulans, die het concentratievermogen maar ook de nieuwsgierigheid prikkelt. De mogelijkheid tot succesgevoel en verantwoordelijkheid zorgt voor een toename in zelfvertrouwen en enthousiasme.

Over de auteurs

Jasper de Ruiter is bekend als natuurillustrator van onder meer verschillende herkenningskaarten. Als eigenaar van De Speurzoekers stimuleert hij jong en oud de natuur zelf te ontdekken, door spannende opdrachten, leerzame producten en workshops.

Marieke Dijksman is werkzaam bij Vogelbescherming Nederland, onder meer als hoofdredacteur van het kindertijdschrift Vogels Junior. Voor verschillende tijdschriften schrijft ze verhalen over kinderen en natuur.

Sorteren op:

Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst  goedgekeurd moet worden door de beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is, verschijnt hij op deze pagina.

Geen reviews gevonden.

ISBN
9789050116701
Auteur
Jasper de Ruiter, Marieke Dijksman
Laatst bekeken producten