Cursus 'Depressie is doen' | In-company training
Cursus 'Depressie is doen' | In-company training
0 Reviews | Review toevoegen
Tijdens deze training bekwamen zorgmedewerkers zich in het herkennen van verpleeghuisbewoners met depressieve klachten én het actief hierop reageren.
Vraag vrijblijvend een offerte aan
 
Op verlanglijst

| Meer

Waarom en voor wie

Van de volwassen Nederlandse bevolking tot 65 jaar heeft één op de vijf mensen een depressie doorgemaakt. Bij mensen die in een verpleeghuis wonen komen depressieve klachten nog vaker voor en heeft ongeveer één op de drie bewoners met een depressie te maken . 
 
Alle reden om hier actief aandacht aan te besteden!!
 
Het is voor mensen met depressieve klachten belangrijk om activiteiten te hebben. Vaak maakt het niets doen en het alleen zijn, de klachten alleen maar erger. Het realiseren van activiteiten die nauw aansluiten bij de voorkeur en hobby’s van de oudere is daarom essentieel. Een vaste dagstructuur en een activiteitenplan zijn daarbij erg belangrijk.  Het herkennen van de depressieve klachten is een voorwaarde om de activiteiten te kunnen opstarten of aanpassen.

De training is bestemd  voor alle zorgmedewerkers (zoals de verzorgenden, helpenden, huiskamer-medewerkers, activiteitenbegeleiders)  die werkzaam zijn in verpleeghuizen (max. 20 per groep).
 
De training Depressie is Doen! is een onderdeel van het zorgprogramma Doen bij Depressie dat actief depressieve klachten bij ouderen opspoort en behandelt. Dit programma bleek in een effectstudie depressieve klachten bij verpleeghuisbewoners significant te verminderen (Leontjevas, Gerritsen, e.a. 2013).

Inhoud

Het herkennen van depressieve klachten door verzorgenden is een allereerste belangrijke stap. De, soms onopvallende, signalen van een depressie worden besproken en met de observatieschaal NORD wordt geoefend.

Vervolgens oefenen de zorgmedewerkers in het bespreken van welke activiteiten men prettig vindt (‘Plezierige Activiteiten Plan’). Het oefenen in gesprekstechniek is een onderdeel van de cursus, hulpmiddelen hierbij zijn de formulieren Activiteiten vroeger en nu en de Inventarisatie levensloop. Men kan uitkomen op activiteiten van het bestaande zorgaanbod, maar als dat niet zo is, wordt geoefend in het creatief zoeken naar mogelijkheden om de activiteiten alsnog te realiseren. Ondersteunende formulieren zoals het Dagprogramma en Plezierige Activiteiten Plan worden aangeboden.

Programma

De training bestaat uit twee dagdelen, van drie uur. De vier onderdelen die worden behandeld zijn:
 
 1 Herkennen van depressieve klachten, met de NORD observatieschaal.
2 Gespreksvoering om individuele voorkeuren en hobby’s te achterhalen. En ook het bespreken welke activiteiten bij de oudere goed  passen en het creatief bedenken hoe dit gerealiseerd kan worden.  
3 Structureel plannen en realiseren van de activiteiten, onder andere door het opstellen van een Dagstructuur en een Plezierige Activiteiten Plan.
4 De inbedding van 'Depressie is doen!' in het multidisciplinaire team. De rol van de leden van het multidisciplinaire team in het gehele zorgprogramma 'Doen bij Depressie'.

Praktische informatie

De training bestaat uit twee dagdelen, elk drie uur. 
De begeleiding bestaat uit twee docenten: een docent verzorgende/verpleegkundige en een docent psycholoog.
 
Cursisten ontvangen gratis de reader 'Depressie is doen!'
Daarnaast ontvangen zij alle formulieren die handig zijn bij ‘Depressie is doen!’: Inventarisatie Levensloop, Dagprogramma, Plezierige Activiteiten en het Evalueren van Plezierige activiteiten.
 
De training is alleen ‘in-company’ in te kopen.
Groepsgrootte: maximaal 20 personen (kan samengesteld zijn uit meerdere zorgteams).

Het is ook mogelijk om een maatwerk cursus (bijvoorbeeld voor meerdere groepen) te organiseren. Daar kunt u geheel vrijblijvend een offerte voor aanvragen.

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.