Pas op, het heeft gevroren

‘Pas op hoor’, zegt mijn oude cliënte met een bezorgd gezicht tegen me. ‘Het heeft gevroren en het is spiegelglad!’ Voetje voor voetje schuifelt ze over de glimmende, glanzende vloerbedekking van het verpleeghuis… Voor rolstoelers en schoonmakers is het een uitstekende vloer maar voor mensen met dementie? Bovendien, ik maakte er zelf een keer een enorme smak toen de vloer nog niet helemaal droog was en het waarschuwingsbord net om de hoek stond…



Oost west, thuis best…

Wie door dementie al zijn houvast verliest, heeft extra steun nodig. Van personeel dat in het verpleeghuis of in de thuissituatie zorg en begeleiding biedt. Maar ook van mantelzorgers die goed geïnformeerd zijn zodat ze niet later hoeven roepen 'Had ik dat maar geweten!' Houvast biedt ook een weloverwogen woonomgeving: thuis én in het verpleeghuis. U kunt eventueel een advies op maat laten maken. Beter een vloermat met alarm in plaats van glimmend vinyl dat doet denken aan de winters van vroeger…

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens…

Herkenning biedt ook houvast. Toen ik voor mijn hoogbejaarde (niet dementerende!) vriendin een nieuwe mobiel moest kopen, kocht ik er een die zoveel mogelijk op de vorige leek. Want daar kon ze mee omgaan. Dat is als je wel dementeert nog veel belangrijker. Handelingen die je eerder hebt beheerst, kunnen zelfs mensen met dementie onder bepaalde voorwaarden nog opnieuw aanleren. Maar dan moet u wel aansluiten bij vroeger.

Personen die dementeren verliezen vaak als eerste de grip op de tijd. ‘Wat is het vandaag, maandag?’ Voor wie altijd een kalender aan de muur had, is een kalender het handigste. Zelf zou ik kiezen voor een Nederlandstalige kalender waarop de dag en de maand voluit zijn uitgeschreven en die automatisch goed staat. Maar wie een heel leven lang een agenda heeft geraadpleegd op zijn werk en thuis, is een overzichtelijke agenda wellicht handiger. Ook een goede klok kan prettig zijn.

Klokje van gehoorzaamheid…

Zelf wil ik als ik oud en verward ben een klok die mij met diepe warme slagen vertelt wanneer het tijd is om op te staan, te eten en naar bed te gaan. Het klokje van gehoorzaamheid. Zo’n klok herinnert me aan ‘Opa boven’, die altijd tijd had!
 
Desirée van Keulen
Verhalenverteller en spelontwerpster
  Desire van Keulen     13-05-2015 13:43     Reacties ( 3 )
Reacties (3)
 Desire van Keulen -  15-04-2015

Ha An, Ik wist niet eens dat het klokje van gehoorzaamheid uit een liedje kwam! Ik dacht dat het een gezegde was. Mooi, zo'n lied als afsluiting voor een activiteit! Jij zingt?

 An Van Ackerbroeck -  15-04-2015

Hallo Dsiree: Toevallig hebben we net het liedje op ons repertoire genomen: Er is een tijd van komen , er is een tijd van gaan, het klokje van gehoorzaamheid zal altijd blijven slaan, dus geef elkaar een hand en geef elkaar een zoen, geen mens garandeert, of je't morgen nog kan doen, er is een tijd van ....(Lou Bandy) Als we dit zingen weten de mensen dat we klaar zijn met zingen en we gaan eten.

 AnneMargriet Veldhorst -  15-04-2015

Mooi, Desiree - je advies op maat. Zelf heb ik altijd een diep respect voor mijn dementerende vader die zo moedig is om zich over te geven aan de persoon die met hem ergens naar toe gaat. In het volste vertrouwend dat deze persoon voor zijn veiligheid zal waken en hem ook weer thuis zal brengen. Met al jouw middelen die in bovenstaande tekst tevoorschijn haalt, zal ook mijn vader eerder 'thuis' zijn!