Anneke van der Plaats - Basisopleiding ‘Omgaan met dementie en niet begrepen (probleem)gedrag’ volgens de Brein Omgeving Methodiek™ 5 1
Anneke van der Plaats - Basisopleiding ‘Omgaan met dementie en niet begrepen (probleem)gedrag’ volgens de Brein Omgeving Methodiek™
Reviews | Review toevoegen

Deze cursus helpt deelnemers de omgeving van mensen met dementie te observeren en te bepalen welke veranderingen daarin kunnen worden aangebracht om het woon-leefklimaat te verbeteren.

Standaard levertijd

Zie de opleidingsdata

€ 695,00
Prijs per persoon

 

Velden met een * zijn verplichte velden
Aantal: 
Bestellen

| Meer

Voor meer kwaliteit van leven - Intramuraal en Exramuraal

Door het BreinCollectief van dr. Anneke van der Plaats

De basisopleiding ‘omgaan met dementie en niet begrepen (probleem)gedrag volgens de Brein Omgeving Methodiek™’ is gebaseerd op recente kennis uit de neurowetenschappen over hoe het brein bij mensen met dementie functioneert. Een heel belangrijk inzicht is dat het gedrag van deze mensen steeds sterker afhankelijk wordt van de omgeving. Een ongunstige omgeving die niet is aangepast aan de capaciteiten van een beschadigd brein speelt dan ook een belangrijke rol bij het ontstaan van niet begrepen (probleem)gedrag. Het ligt dus voor de hand dat in de gezondheids- en welzijnszorg de ambitie groeit om te werken aan een optimale woon-leefomgeving voor mensen met dementie. 

Resultaat

U kunt de omgeving en het gedrag van iemand met dementie beter observeren en duiden. Doordat u het gedag beter begrijpt, weet u wat er gedaan kan worden om het gevoel van welbevinden bij mensen met dementie te vergroten. Daardoor bent u in staat om op een professionele manier hulp, zorg en begeleiding aan te bieden. Waardoor probleemgedrag zal afnemen.

Voor wie

Tenminste 2 jaar werkzaam in de psychogeriatrische zorg. Ruime ervaring in de omgang met mensen met dementie.

Door het BreinCollectief

De docenten zijn lid van het BreinCollectief dat opgericht is door dr. Anneke van der Plaats. Zij is als verpleeghuisarts, wetenschapper, docent en adviseur altijd al een voorloper geweest. Zij heeft in 1983, geheel op eigen kracht, de eerste dagopvang voor ouderen in Nederland opgezet. Het concept is vervolgens overgenomen door het ministerie en is al vele jaren ingebed als voorziening in de zorgverlening. De eerste geheugentrainingen werden door haar, samen met de gerontopsycholoog Ad Nouws, ontworpen en opgezet.

“Vanaf 1970 ben ik werkzaam in de ouderenzorg. Eerst als verpleeghuisarts en daarna als sociaal geriater. De langdurige zorg voor chronisch zieke en hulpbehoevende ouderen heeft mijn grote interesse. De laatste jaren heb ik mij in de beleving van hersenpatiënten verdiept door het bestuderen van de neurowetenschappen. Er ging een wereld voor mij open. Veel van wat wij voor waar aannamen blijkt volledig anders te liggen. Over dit onderwerp heb ik mijn proefschrift geschreven. Uiteindelijk gaat het erom, de leefwereld van de groep ouderen met dementie aan te passen zodat ze zich prettiger voelen. Met leuke dingen natuurlijk! Vaak is de oplossing veel dichterbij dan we dachten. Als je de werking van de hersenen begrijpt, dan kan je bedenken wat ‘gunstig’ is, voor mensen met dementie. Daar hoef je geen neurowetenschappen voor te zijn, iedereen kan dat leren. Deze kennis wil ik graag verspreiden. Mijn werk is nu ook mijn hobby geworden."

De docenten

 • Erica van de Veerdonk
 • Ietje Luiken
 • Ilja Kuipers
 • Lida Waterlander
 • Sylvia de Koning
 • Jos Slutter

Brein-Omgeving Methodiek™

De opleidingen is gebaseerd op belangrijke nieuwe inzichten uit de neuro-wetenschappen. Op basis hiervan heeft dr. Anneke van der Plaats de Brein-Omgeving Methodiek™ ontwikkeld. Mensen met dementie reageren vaak impulsief, niet weldoordacht. Het gedrag wordt sterk afhankelijk van 'De Omgeving’. Een niet aangepaste, ongunstige omgeving speelt dan ook een belangrijke rol bij het ontstaan van niet begrepen (probleem)gedrag. In een aangepaste omgeving krijgen mensen met dementie vooral gunstige, doelgerichte prikkels aangereikt waardoor zij de fysieke omgeving en de dagelijkse gang van zaken intuïtief kunnen begrijpen. Daardoor vermindert de stress en kunnen zij zich meer adequaat en genormaliseerd gedragen. Het ligt dus voor de hand dat in de gezondheids- en welzijnszorg de ambitie groeit om te werken aan een optimale woon-leefomgeving voor mensen met dementie. 

De methodiek helpt deelnemers aan de cursus om systematisch de omgeving van mensen met dementie te observeren en na te denken over verbeteringen die in deze omgeving kunnen worden aangebracht om het woon- leefklimaat af te stemmen op de behoeften van deze doelgroep.

Onder de omgeving verstaan wij

 • De bouw en inrichting van de woon-leefomgeving;
 • De manier waarop hulp, zorg en begeleiding wordt geboden, inclusief bejegening;
 • De tijdsbesteding. 
Zie de bijlagen voor meer informatie over de methodiek en overige opleidingen.

Globale inhoud

 • Kennis van de werking van gezonde hersenen en van de hersenen van mensen met dementie;
 • Inrichten van de fysieke omgeving voor mensen met dementie;
 • Veranderen en verbeteren binnen een zorgsysteem;
 • Werkprocessen, bejegening en de invloed hiervan binnen de 24 uurs zorg;
 • Plan van aanpak voor een werk-leefproces maken.

Cursus data

De cursus duurt 6 dagdelen, 1 hele dag en 4 halve dagen gedurende 6 maanden. De cursus wordt 2x per jaar aangeboden. De vijf cursusdagen voor de eerst volgende twee opleidingen treft u hier onder aan:

Start februari 2017 (VOL)

 • 2017: 16 feb. (hele dag) - 16 maa. - 13 apr. - 18 mei. - 15 jun. 
Start oktober 2017
 • 2017: 26 okt. (hele dag) - 23 nov. - 14 dec.
 • 2018: 25 jan. - 15 feb.   

Studiebelasting

De studiedagen bestaan uit 7 effectieve lesuren per dag. Voor elke studiedag moet rekening gehouden worden met 7 uren voorbereiding, uitvoering en verwerkingstaken.

Aantal deelnemers

Minimaal 14 en maximaal 16

Toetsing en certificering

De cursus wordt afgesloten met een toets. Behalen van het certificaat geeft toelating (met korting) tot de opleiding Brein-Omgeving Coach. 

Accreditatie

De opleiding is geaccrediteerd en ingeschreven bij de volgende registers:

 • Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V (Verpleegkundigen en Verzorgenden) en Register Zorgprofessionals:
  • Geriatrie-Gerontologie;
  • GGZ; 
  • Kwaliteitsregister V&V,
  • Palliatieve Zorg; 
  • SPV; 
  • Wijkverpleegkunde.
    
 • Registerplein: 
  • Agogen (AG); 
  • Cliëntondersteuners–SPH –SPW; 
  • GGZ-agogen (Activiteitenbegeleiding- Welzijn); 
  • Maatschappelijk werk (MW).

Kosten

De deelnemersprijs is € 695,- incl. BTW. Hierbij zijn inbegrepen, certificering, koffie, thee, lunch en het boek Het demente brein. Omgaan met probleemgedrag (door Anneke van der Plaats en Gerke de Boer).

In-company kan ook

De opleiding kan ook incompany verzorgd worden. Neem contact met ons op voor meer informatie en een kostenbegroting. 

  vraag vrijblijvend een offerte aan  

Locatie

In Wolfheze. Gelegen naast het NS Station.

Aanmelden

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar info@dementie-winkel.nl.
Aanmelden kan via de bestelknop bovenaan deze pagina.

Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst moet worden goedgekeurd door een beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is zal hij verschijnen op deze pagina.

a.bootsma, ouderenpraktijk amsterdam -

een nuttige cursus, met enthousiaste docenten, om gestructureerd te observeren,
niet beperkt tot kijken naar probleemgedrag van mensen met dementie,
maar juist breder kijken naar omgeving, werkprocessen en interacties.
hersenkundige principes en leefgewoontes van de mensen met dementie staan daarbij voorop.

ik vond het ook bijzonder leuk en leerzaam om hierin samen te werken met de andere cursisten: mensen met academische, hbo en mbo achtergrond: verzorgenden, artsen, gedragsdeskundigen, casemanagers, activiteitenbegeleiders, en managers.

Geen reviews gevonden.

Meer reviews

Relevante producten