Passievol het Dagelijkse Leven door Dat willen we allemaal wel, toch? Vol passie ons dagelijkse leven door… Maar speel dat maar eens klaar, als je zorgt voor een partner met dementie! Soms loopt het in dat dagelijkse leven met je geliefde behoorlijk uit de hand. Ik heb het gezien, hoor. Een mevrouw die, de wanhoop nabij, haar man dan maar opsloot in zijn slaapkamer, door er een trap voor te zetten. Maar toen er genoeg hulp was, normaliseerde de situatie gelukkig weer en zaten ze op een dag samen ‘gewoon’ te mens erger je nieten.

Ook het geduld van beroepsverzorgers wordt soms (ongewild) behoorlijk op de proef gesteld, met hoeveel passie en professionaliteit ze ook hun werk doen.

Toch zijn er gelukkig manieren en middelen om de zorg voor mensen met dementie lichter te maken zodat liefde, passie en respect de boventoon blijven voeren. Gewoon van dag tot dag het leven zo prettig mogelijk houden en maken….

Voor veel mensen met dementie betekent ‘prettig de dag door’ dat alles zoveel mogelijk gewoon en dus vertrouwd is. In je eigen stoel op je vaste plek voor het raam zwaaien naar bekenden die voorbij komen. Je krantje halen en lezen, zelfs als dat lezen niet meer dan bladeren en koppen snellen is.
De hond die in zijn mand ligt. De kat op schoot aaien die niet eens echt hoeft te zijn! Je kopje koffie zoals je het altijd dronk, je lievelingkostje voorgeschoteld krijgen. Hoe prettig is dat.
 
Voor de mensen in hun naaste omgeving kan dat wel eens lastig zijn: vastigheid kan voor hen saai zijn en zelfs hun geduld op de proef stellen. Wil vader nu alweer datzelfde fotoalbum doorkijken? Waarom wil hij nou niet mee voor een leuk autoritje? En krijgt’ie nou nooit genoeg van die eeuwige zuurkoolstamppot? En waarom in vredesnaam altijd het journaal van 20.00 uur kijken, als je het toch niet onthoudt? Omdat vaste rituelen geborgenheid betekenen als het in je hoofd door de dementie een grote chaos is.
 
Maar hoe doe je dat dan, dat volhouden van die alle daagse zorg? Want niet alles wat vroeger kon, kan nog steeds. Want als mantelzorger bent u al wat ouder of die meneer is er een van de 12 met wie u als gastvrouw ‘gewoon’ prettig de dag door moet.
 
Toverwoorden zijn hier toch wel rust, aandacht en regelmaat, aangevuld met een aantal technieken en hulpmiddelen.
 
In de professionele zorg wordt wel gewerkt met de PDL-technieken. PDL staat voor ‘Passiviteiten van het Dagelijks Leven’. Een manier van zorgen waarin veel aandacht is voor een rustige, voor de cliënt comfortabele manier van verzorgen. Denk aan een manier van wassen die gesjouw en gesjor voorkomt en aangepaste, liefst eigen, kleding die gemakkelijk aan en uit te trekken is. Want als je de dag ontspannen kan beginnen is er al veel gewonnen. En dan je vertrouwde ontbijtje, maar misschien wel van een aangepaste bord. Rond elf uur je kopje koffie, maar dan uit een beker waaruit je zonder veel problemen drinken kunt. En bij de warme maaltijd bestek dat lekker in de hand ligt. ’s Middags iemand die samen met jou de krant leest… Het hoeft helemaal niet groots en meeslepend te zijn, dat dagelijkse leven. Liever niet zelfs! 
 
En ’s avonds wil je, misschien net zo als toen je een kind was, lekker in je eigen bed. In een schone, zachte pyjama, met iemand die de gordijnen voor je dicht doet, een lichtje laat branden en dan zachtjes de deur achter zich dicht trekt.
 
Desirée van Keulen
vertelster, schrijfster, spelontwerpster
  Desire van Keulen     18-01-2017 17:16     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.